CST- CranioSacraal therapie

Manon Breuker integrale Therapie

 

Cranio-Sacraal therapie is in de jaren 70 ontwikkeld door arts/osteopaat John Upledger. Hij ontdekte dat er een constante ritmische beweging plaatsvindt tussen de hersenvliezen en de vliezen van het ruggemerg. Dit ritme bleek liquor (hersenvocht) te zijn dat in het Cranio Sacraal systeem werd rondgepompt.

Het Cranio Sacraal systeem is een gesloten systeem tussen de schedel

(cranium) en het sacrum( heiligbeen) van hersenvliezen en liquor.

De circulatie van het liquor zorgt ervoor dat de hersenen voorzien kunnen worden van de in de liquor zijnde voedingsstoffen maar ook dat de afvalstoffen van de hersenen afgevoerd kan worden. Je zou kunnen zeggen een soort ademhaling van de hersenen.

Als dit systeem( waar we zelf weinig of niets van merken) niet goed functioneert, ontstaan er klachten.

 

Langs beide zijden van de wervelkolom ligt een zenuwstreng die alle organen verbindt met het ruggemerg en de hersenen. Het is het interne milieu van het centraal zenuwstelsel. Een gebalanceerd Cranio Sacraal ritme( dat o.a. voelbaar is doordat de schedelbeenderen met dit ritme meebewegen) draagt bij aan een goed functioneren van het zenuwstelsel. Als de schedelbeenderen niet vrij kunnen bewegen( bv door een blessure, ongeluk, trauma etc.), is er ook te weinig bewegingsvrijheid voor de hersengebieden.

 

De Cranio Sacraal therapeut gaat er vanuit dat elk lichaam een groots zelfherstellend vermogen heeft. Door ongelukken, stress, niet juiste voeding, verklevingen, ontstekingen, trauma’s etc. kan dit vermogen zwak worden met als gevolg klachten. Dit Cranio Sacraal ritme kan overal in het lichaam waargenomen worden. Dit ritme wordt namelijk doorgegeven via het bindweefsel en dit bindweefsel is als een soort jasje voor alle structuren in ons lichaam.

De behandeling is er opgericht om verstoringen in het Cranio Sacraal ritme te verbeteren en zodoende het zelfherstellend vermogen te stimuleren.

 

Manon Breuker integrale Therapie

 

Somato Emotional Release

 

Sterke emoties kunnen spanningen in ons lichaam veroorzaken. Iedereen kent wel het verschijnsel van opgetrokken schouders bij stress, waardoor mensen verminderd beweeglijk zijn. Lichaamscellen en bindweefsel hebben namelijk een geheugen waarin effecten van traumatische ervaringen ingekapseld kunnen worden. Dit kan in beginsel nuttig zijn, ter bescherming van de persoon, maar zal op den duur in de weg zitten en een gezonde ontwikkeling blokkeren.

Tijdens een Cranio Sacraal behandeling werkt de therapeut aan het bereiken van ontspanning. Op dat moment kunnen er bij de cliënt gedachten of herinneringen naar boven komen die gepaard gaan met sterke emoties. De therapeut kan voelen waar die opgeslagen informatie in het lichaam vast zit.

Er kan gekozen worden voor een Somato Emotional Release.

Somato staat voor lichamelijk en emotional release staat voor emotionele ontspanning. Het doel daarvan is deze weer vrij te laten bewegen. Hierdoor wordt het bindweefsel weer beweeglijker en kan het zelfherstellend vermogen weer beter werken.

Klachten kunnen, ook als ze al lang bestaan, verminderen of gaan helemaal over.

 

 Cranio Sacraal Therapie, Viscerale Therapie Strain Counterstrain van Dr. Jones, integrale technieken van Frank de Bakker