Dansers en musici

Manon Breuker integrale Therapie

 

Met oefentherapie Mensendieck werkte ik regelmatig met dansers en musici.

Door mijn opleiding aan de Dansacademie in Amsterdam en de jaren erna als danser en choregrafe, wist ik goed wat er van een danser gevraagd kon worden.

Doordat ik bijna twintig jaar in de zomer gewerkt heb op theaterfestival de Parade, ben ik met veel acteurs, muzikanten en dansers in aanraking gekomen. Zo langzaamaan werd het mijn specialisme om mensen van deze beroepsgroepen te behandelen.

 

Zowel dans als muziek zijn te vergelijken met topsport. Klachten door overbelasting komen dan ook veel voor. Zeker omdat velen nog steeds hun klachten negeren, met de stille hoop dat ze vanzelf weer overgaan.

Uit onderzoek is gebleken dat bij dansers het uithoudingsvermogen nogal eens laag ligt terwijl de belasting heel hoog. Belasting en belastbaarheid zijn dus uit balans.

Tevens zie je bij musici, maar ook acteurs met fysiek acteerwerk, dat er klachten zijn ontstaan vanuit een verkeerde techniek.

 

Het werken met de zachte manuele technieken, gecombineerd met het gericht kijken naar een juiste houding en technieken met het juiste spiergebruik, kan de belastbaarheid weer vergroten en klachten doen verdwijnen.

 

Cranio Sacraal Therapie, Viscerale Therapie Strain Counterstrain van Dr. Jones, integrale technieken van Frank de Bakker