SCS- Strain Counterstrain

 

Manon Breuker integrale Therapie

 

De unieke techniek Strain Counterstrain is ontwikkeld door Dr. Jones een osteopaat uit Amerika.

Hij ontdekte dat wanneer je een pijnlijk gewricht of spier in de meest comfortabele positie plaatste en deze enige tijd aanhoudt, er een enorme ontspanning ( counterstrain) plaatsvond rondom dit gewricht en spier. Hij noemde dit werken in “the comfort of ease”.

 

Rond een beschadigde (overstrekte) spier wordt in het weefsel eromheen spanning opgebouwd, de zogenaamde secundaire spanning. Het is een normaal mechanisme dat de aangedane spier en de omliggende structuren zoveel mogelijk beschermt. Het voelt als een verkramping, die ons in de beweging beperkt en bovendien de doorbloeding vermindert.

Dr. Jones noemde dit een beschermend spierspasme (strain). Het probleem is nu dat dit spierspasme gevangen zit in haar eigen systeem en daardoor steeds foutieve informatie doorgeeft. Het spierspasme, dus de klacht, blijft zo in stand. Hoe is dat verklaren?

De receptoren, die in de spieren zitten, geven informatie door aan de hersenen. Als er echter foutieveinformatie wordt doorgegeven, kan dit uiteindelijk leiden tot een onjuiste stand van de gewrichten, wervels, met als gevolg klachten aan het bewegingsapparaat en chronische pijn.

 

Bij andere manuele technieken, zoals rekken of manipuleren, wordt de klacht van buitenaf opgelost. Als er echter sprake is van een fout in de regulatie van de spierspanning, blijft deze klacht bestaan. Daardoor moet er steeds weer opnieuw gemanipuleerd worden.

Met Strain Counterstrain werkt de therapeut niet vanuit de buitenkant, maar aan het interne syteem, door het als het ware te resetten””. Dat zorgt ervoor dat het spannings -regulatiesysteem tussen zenuwstelsel en spieren weer de juiste informatie aan de hersenen doorgeeft. De spieren krijgen weer de juiste feedback, waardoor deze volledig kunnen ontspannen. Het gewricht waaraan de spier gehecht is kan daardoor zelf zijn normale oorspronkelijke stand hervinden, in een tempo welke het lichaam zelf aangeeft. Dit is bij iedereen anders en je hoeft er niets voor te doen.

 

Het opsporen van een foutieve spierspanningsregulatie wordt vergemakkelijkt door het wegvallen van het CranioSacrale ritme op de betreffende pijnpunten die Dr. Jones heeft gevonden.

 

 

Manon Breuker integrale Therapie 

 

Advanced Strain Counterstrain

 

Dit is op hetzelfde principe berust. Het voorgaande richt zich op de skeletspieren. We hebben echter ook gladde spieren. Deze zijn te vinden in en om de bloedvaten, organen en diafragma,s. 

Als bijvoorbeeld een spier van een bloedvat te gespannen is, wordt het inflexibel en rigide. Dit kanonder andere de bloeddruk en circulatie beiinvloeden. Dat kan op zich weer effect hebben op de omliggende structuren.

Om spierspasmen van dit gladde spierweefsel aan te pakken maakt de therapeut gebruik vanAdvanced Strain Counterstrain. Het principe is hetzelfde als van Strain Counterstrain, namelijk dat spanningsregulatiesysteem weer de juiste informatie doorgeeft aan de hersenen.

 

Strain Counterstrain en advanced Strain Counterstrain geven goede resultaten bij uiteenlopende klachten, zowel acute blessures, pijn na een operatie, als chronsche pijnen. Verder kan het helpen bij neurologische en orthopedische problemen, bij osteoporose, hoofdpijnen, whiplash, tendinitis en bursitis, RSI, problemen aan het hoofd, geheugenproblemen enzovoorts.

 

 

Cranio Sacraal Therapie, Viscerale Therapie Strain Counterstrain van Dr. Jones, integrale technieken van Frank de Bakker